Lärarresurser för Markus av Trolyrien

Här finns information om Markus av Trolyrien för dig som är lärare, tillsammans med resurser för klassrumsanvändning samt beställningslänkar.

Markus reviderad framsida
“Vi rekommenderar varmt denna bok till alla som gillar fantasy och äventyr.” (Läspedagogen)

Sammanfattning:

Markus av Trolyrien är ett humoristiskt fantasyäventyr som i första hand riktar sig till läsåldern 10-15. Huvudpersonen, en svensk 15-åring som heter Markus, blir kidnappad från sin sjukhussäng i Karlstad till Valarien, en annan värld där man tror att han är den försvunne prins Albrak. I början vill han bara fly och ta sig hem, men under äventyrets gång utvecklar han medlidande för Valariens folk som utsätts för en invasion av skräckinjagande monster. Med hjälp av den legendariske kung Josuas talismaner besegrar han monstren, stänger portalen till deras värld och hjälper Valariens folk att hitta sin egentliga regent. Kapitlen är korta och slutar ofta i en cliffhanger, vilket gör att läsningen går snabbt och att många elever får ett sug efter att läsa eller höra mer.

Kulturmöten i boken:

Valarien är hem för flera folkslag med värderingar, seder och bruk som kan skilja sig drastiskt från det Markus är van vid hemifrån. En del av spänningen och humorn i boken uppstår ur hans möten med Valariens olika kulturer. Många läsare som har följt med Markus i dessa kulturmöten har reflekterat över hur viktigt det är att lyssna på andra och inte dra förhastade slutsatser, och hur vissa saker som vi tar för givet också kan upplevas som konstiga av andra.

Resurser:

Lärarhandledning med fokus på läs- och hörförståelse, kulturmöten och kreativt skrivande (riktar sig till åk 5-7 men kan fungera för åk 4-8 med lite anpassning).

PDF av del 1, som utgör de första 18 kapitlen och kan läsas som en fristående bok.

Beställningssida för PDF av hela boken (kostnadsfri, bara lärare!)

Ljudbok med diskussionsfrågor (Youtube; kapitel 1 i spellistan. Bläddra bland kapitlen här.)

Ordlista med personer, platser m.m. för hela serien (varning för spoilers).

Karta över Valarien, den magiska världen där boken utspelar sig.

Pocketutgåvan (samma reviderade text som PDF) går att beställa hos Adlibris och Bokus samt Läromedia.

Klassuppsättningar går att beställa via Läromedia eller till specialpris via kontaktformuläret nedan:

*Prislista:

Enskilda böcker 1-9 st: 59 kr/bok plus postens frakt

Klassuppsättning 10-40 st: 40 kr/bok plus postens frakt

Faktura skickas samtidigt som böckerna.

Recensioner och mer info om serien hittar du här.