Dunkelstjärnan

Beställ den inbundna boken här: Adlibris, Bokus

Tryck här för del 2: Spegelbilden.

Tryck här för del 3: Skuggpenseln

dunkelstjärnan omslag

Lyssna på ljudboken: Storytel, Nextory, Bookbeat, Bokus

Tryck här för lärarhandledning och andra klassrumsresurser

Tolvåriga Julia märker direkt att någonting med hennes nya klasskamrat, flyktingpojken Kasir, inte stämmer. Men hon anar inte helt hur annorlunda han är förrän den ödesdigra natten de blir jagade av fruktansvärda levande skuggor.

Tillsammans med hennes lillebror Edvin och en mystisk gubbe som kallas för Trubaduren blir de tvungna att fly genom en magisk portal till Kasirs hemland. Det är en värld av gränslös skönhet där konst blir levande men där allt det vackra håller på att förstöras av skuggorna. Medan Julia och Edvin brottas med ett nytt språk, en ny kultur och okända faror upptäcker de att de har en hemlig koppling till Kasirs värld – och att de kanske har makten att rädda den.

Gryningtillwordpress4
“Gryning” av Yulia Ryabtseva

 

Sagt om Dunkelstjärnan:

 
“En magisk, konstnärligt utformad bok som jag inte kunde sluta läsa! 5 gripar av 5!!” (Cissis boktips)

“Boken är lättläst, välskriven och lyfter viktiga ämnen som kamratskap, mod, avundsjuka och solidaritet. En riktig bladvändare som stärks ytterligare av fantastiska illustrationer. Boken passar utmärkt både som högläsning eller att läsa själv.” (Läspedagogen)

“En bok som öppnar upp till intressanta diskussioner om utanförskap, förutfattade meningar, kulturkrockar och vänskap, samtidigt som det är en fantasifull och spännande berättelse som är fylld av magi och kreativitet.” (Gullis lästips

“En fantasifull och spännande berättelse med en allvarlig underton som får läsaren att tänka till. Precis som Davis andra böcker är Dunkelstjärnan verkligen läsvärd (även för oss lite äldre) och för målgruppen 9-12-åringar är den nog perfekt.” (Boklysten)

“En varm och välskriven bok som direkt suger tag i sin läsare, det är direkt omöjligt att släppa taget om boken. Så var beredd på sträckläsning.” (I min bokhylla)

“Kan det bli bättre än så här? Jag tror knappast det.” (Skriva läsa leva)

“Böckerna som ger oss mer än bara glädje i stunden, böckerna som verkligen sätter igång våra tankar — I slutändan är det ju de böckerna som är allra bäst. ⁣Och bland dem platsar Dunkelstjärnan.” (Tusen sidor)

“Detta är portalfantasy som känns modern och medryckande.” (J.M. Holmström)

“Här finns det saker att samtala om, vilket gör att boken kan passa som högläsningsbok i skolan …” (Eftermiddagste)

“Utmärkt för barn i åldrarna 9-12 år att läsa.” (Books of Magnus)

“En bok som jag rekommenderar för målgruppen samt lärare i årskurs 4-7 att läsa och använda i sin undervisning.” (Lindas böcker)

“Jag har i princip sträckläst den här boken.” (Bokfrun)

“Jag gillar hur relationerna utvecklas mellan karaktärerna, hur de förstår varandra bättre när de tar del av varandras kulturer och språk. Förutfattade meningar ifrågasätts när karaktärerna visar sina sanna jag för varandra.” (Angelicas bokhylla)

“Jag gillar på det sätt boken lyfter problematiken om utanförskap, hur det är att komma till en ny kultur. Även teman som misslyckanden, avund och vänskap är centrala i boken. Men först och främst är Dunkelstjärnan ett svindlande och spännande äventyr, som börjar redan i första kapitlet och håller sig i hela vägen till slutet.” (Anna bokmal)

“Spännande, fascinerande och rolig!” (Jennis boklista)

“En otroligt fantasifull bok som man kan försvinna in i utan problem. Jag älskar hur karaktärerna utvecklar sina relationer till varandra samtidigt som magin flödar. Konceptet att konst blir levande gör boken ännu mer fantastisk.” (Saras bokhylla)

“En härlig bok fylld med spänning!” (Annas bokhylla)

”Den var bra. Det var spännande med flera världar. Skulle gärna läsa fler i samma serie!” (Nathalia, 10 år)

“En ny, bra och välskriven bok för fantasyälskande ungdomar.” (Anna-Karin Närkling i BTJ-häftet nr 22, 2020)

“Det är en otroligt spännande och fin berättelse, och man får en glimt av hur det kan vara att vara flykting och komma till främmande land och inte förstå kulturen och kunna språket …” (Litteraturskafferiet)

”Den var spännande och verklig. Jag gillade den och skulle gärna läsa tvåan.” (Isidor, 12 år)

“En riktig bladvändare.” (Bokgläntan)

“Wow, vilken häftig bok! Jag fick samma känsla av den här som jag fick när jag läste ’Trollkarlen från Oz’ första gången. Den magiska världen kändes genomtänkt och välgjord och handlingen var klurig och bjöd på spännande svängar. Den hade ett djup också där många viktiga ämnen togs upp: kamratskap, solidaritet, avundsjuka, skadeglädje, mod och det finaste av allt- styrkan du och andra kan finna i vänliga och uppmuntrande ord.” (Bokbimbon)

“Jag tycker faktiskt att Dunkelstjärnan är den bästa författaren skrivit hittills. Den är oerhört spännande, originell och fartfylld. Karaktärerna är väldigt levande och trovärdiga.” (Nerdreadingbooks)

“Boken innehåller en hel del diskussion om förutfattade meningar och stereotyper och vänder på situationer på ett sätt som får en att tänka sig in i andras liv … Det var ett tag sedan jag kände det där starka behovet av att läsa lite till för att man måste få veta vad som ska hända!” (Bokiversum)

“Dunkelstjärnan är mycket välskriven och jag rekommenderar den för alla åldrar.” (Renata’s Bookshelf)

“Man har svårt att släppa boken för att man så gärna vill veta hur det ska sluta.” (Fantastiska böcker)

“Dunkelstjärnan är ett flyhänt berättat och spännande äventyr, som utspelar sig i en nyskapande fantasyvärld. Jag ser mycket fram emot att läsa fortsättningen.” (C.R.M. Nilsson)

“Det här var en fartfylld och högst fantasifylld bok. Precis som när jag läste författarens bok Markus av Trolyrien imponeras jag över hans otroliga fantasi.” (Bokslott)

”En bra och välskriven berättelse som kan fånga en stor publik i olika åldrar.” (Christina, kulturskribent)

“Det jag gillar med Davis böcker är att de går att analysera och diskutera, men samtidigt är de så fantasifullt skrivna att de går att läsa bara för fantasins skull.” (En bok i veckan)

”Jag kunde inte släppa boken förrän den var slut. Helt underbar och mycket välskriven. Ser fram emot nästa del i serien.” (Jenni, lärare)

“Efter att jag hittade tillbaka till läsningen har jag faktiskt inte läst fantasy, men tack vare den här boken har den dörren åter öppnats.” (Emilia, 20 år, bokmal)

“Min son (8 år) älskade den och frågade genast när han fick höra en fortsättning. Jag har ej läst dina tidigare böcker men kommer nu att skaffa dessa då jag tycker du skriver fantastiskt bra. Längtar att få läsa mer av dig.” (Mikael, pappa)