Tävling: Använd din skaparkraft och bli utgiven!

UPPDATERING 17/1: Deadline närmar sig! Alla bidrag ska lämnas in till skaparkrafter@gmail.com senast 1 februari. Varje bidrag ska markeras med deltagarens namn, årskurs och skola. Om deltagaren vill vara anonym ska det framgå tydligt antingen i mejlet eller i filen. Bidrag ska helst lämnas in av en lärare som skickar hela klassens bidrag i en och samma tråd. Mejl från enskilda deltagare kommer att tas emot men kommer kanske inte att få något svar eller annan bekräftelse pga högt antal deltagare.

Genom att skicka ett bidrag till tävlingen ger man Stevali barn rätten att genomföra lättare korrekturläsning/redigering och i digital och tryckt form publicera bidraget.

Vinnarna kommer att annonseras på trolyrien.com 1 mars.

(Klicka här för mer info om bokserien Kampen om Tusenvärld.)

I Tusenvärld har varje människa en särskild skaparkraft — en kreativ förmåga som kan användas för att göra stora ting. Så är det också i den riktiga världen. Därför vill Stevali förlag och författaren Joseph A. Davis ge dig chansen att bidra till böckernas fantasivärld med dina egna talanger. Under vårterminen 2022 kommer Stevali barn att ge ut en antologi med en novell av Joseph A. Davis och en samling Tusenvärldsinspirerade texter och bilder av läsare i åk 5-7. Vill du eller din klass vara med? Det finns tre olika sätt att tävla om en chans att bli utgiven författare eller illustratör: man kan rita en illustration, skriva en dikt eller låttext eller komma på idéer tillsammans med sin klass (se “regler” nedan). Alla bidrag måste vara inskickade senast 1 februari. Deltagare ska vara anmälda senast 1 november (se “anmälan” nedan för mer info och sen anmälan).

Vinnarna kommer att få sina bidrag publicerade i antologin och kommer även att få egna exemplar av boken (skickas till skolan). Klassen som vinner grupptävlingen kommer att få boken och ett kostnadsfritt författarbesök av Joseph A. Davis som skrivit Kampen om Tusenvärld.

REGLER

Individuell tävling #1: Skriva

Varje deltagare får skicka en dikt eller låttext på max 300 ord (eller max tre korta texter som sammanlagt blir max 300 ord) till skaparkrafter@gmail.com senast 1 februari. Andra texttyper, t.ex. noveller (max 2500 ord) är också tillåtna.

Texterna ska handla om karaktärer, platser, föremål eller händelser från Tusenvärld. De får gärna vara skrivna ur en viss karaktärs perspektiv. I så fall berätta vilken karaktär det är i mejlet.

Bidrag bedöms utifrån följande kriterier:

* Texten är välskriven

* Författaren visar inlevelseförmåga

* Instruktionerna har följts 

Andra sorters texter, t.ex. noveller, recept, insändare till den paradisiska Akademins skoltidning osv får också skickas till tävlingen, men pga begränsat utrymme i boken kommer bara några få att väljas. Se dokumentet “Tävlingstips” (läraren får via mejl när klassen/eleven anmäls) för mer info om tillåtna texttyper.

Individuell tävling #2: Teckna

Varje deltagare får skicka max två svartvita illustrationer (jpg, png eller pdf, maxstorlek 3 MB per bild) med titel och kort beskrivning till skaparkrafter@gmail.com senast 1 februari. Bilden ska passa ramen som används till illustrationerna i Kampen om Tusenvärld. (Ungefär; illustrationer som inte passar ramen exakt kan bli beskurna inför utgivning.)

Illustrationerna ska visa karaktärer, platser, föremål eller händelser från Tusenvärld.

Bidrag bedöms utifrån följande kriterier:

* Illustrationen gör intryck/väcker en känsla

* Illustratören visar teknisk förmåga

* Instruktionerna har följts

Grupptävling: Tänka

Varje klass får skriva en lista med saker som Kasir kan ha upplevt som annorlunda när han flyttade från Tusenvärld till vår värld och började i 6B på Klippåsskolan. Förklara gärna varför det skulle vara annorlunda för honom och hur han skulle reagera på allt det nya. Bidrag skickas till skaparkrafter@gmail.com senast 1 februari. De bästa svaren kommer att användas i en novell skriven av författaren till Tusenvärld-böckerna.

Bidrag bedöms utifrån följande kriterier:

* Klassen visar inlevelseförmåga

* Klassen fokuserar på relevanta detaljer

* Instruktionerna har följts

RESURSER

Under tävlingens gång (t.o.m. 1 feb 2022) erbjuds följande resurser för att hjälpa deltagarna att lära känna Tusenvärld och dess karaktärer:

Skolor får specialpris på klassuppsättningar av både Dunkelstjärnan och uppföljaren Spegelbilden (30 kr/bok för 10+ böcker). Beställ klassuppsättning här. På samma sida kan man ladda ner lärarhandledning med diskussionsfrågor och aktivitetsförslag till både Dunkelstjärnan och Spegelbilden.

Lärare får beställa kostnadsfri pdf av Dunkelstjärnan här.

Lärare får be om ett kostnadsfritt exemplar av Dunkelstjärnan genom att skriva ett mejl till skaparkrafter@gmail.com (begränsat antal; först till kvarn gäller).

Ljudbok av Dunkelstjärnan finns att lyssna på här (Youtube): Kapitel 1-10, Kapitel 11-20, Kapitel 21-31

Både Dunkelstjärnan och Spegelbilden finns att låna via de flesta biblioteken och att lyssna på hos alla stora streamingtjänster.

Läsare som läst Dunkelstjärnan och Spegelbilden kan få tillgång till ett utdrag ur den opublicerade tredje boken Skuggpenseln (släpps våren 2022) genom att skriva till skaparkrafter@gmail.com med ett kort svar på följande fråga: “Varför är Lalora så elak?”

ANMÄLAN

Deltagare ska anmälas av sin lärare, som får skriva ett mejl till skaparkrafter@gmail.com med namn, skola och klass på samtliga deltagare samt vilken tävling de vill vara med i — “skriva”, “teckna” eller “tänka” (man får vara med i flera). Till exempel: “Joseph Davis, Fantasiskolan 6C, skriva och tänka”. Använd skolmejladress. Om inte det går kan man anmälas av målsman; i så fall ska mejladress till en lärare finnas med i mejlet

När man anmält sina elever får man ett dokument med reglerna och tips på hur man kan tänka för att få bästa chansen att vinna. Varje lärare som anmäler en elev till tävlingen “teckna” får även ett dokument med en tom ram, men denna behöver inte användas när teckningen skapas — bara bilden är porträttorienterad med någorlunda rätta proportioner borde det gå bra.

Anmälan är öppen t.o.m. 1 november 2021; bidragen får skickas t.o.m. 1 februari 2022. Vill man göra en sen anmälan får man det bara man hinner med bidraget till 1 februari. Blir det för många sena anmälningar för nära 1 feb är det dock risk för att dessa inte kommer att tas emot p.g.a. att domarna inte hinner.

Genom att skicka ett bidrag till tävlingen ger man Stevali barn rätten att genomföra lättare korrekturläsning/redigering och i digital och tryckt form publicera bidraget. Man får välja att vara anonym; i så fall måste det framgå i mejlet.

Frågor? Skriv ett mejl till skaparkrafter@gmail.com