Tävling: Använd din skaparkraft och bli utgiven!

Tryck här för att göra en preliminär anmälan och för att få kostnadsfria resurser inför tävlingen (bara lärare)!

Tryck här för mer info om bokserien Kampen om Tusenvärld

I Tusenvärld har varje människa en särskild skaparkraft — en kreativ förmåga som kan användas för att göra stora ting. Så är det i den riktiga världen också. Därför vill Stevali barn och författaren Joseph A. Davis ge dig chansen att bidra till böckernas fantasivärld med dina egna talanger. Under vårterminen 2024 kommer Stevali barn att ge ut en antologi med en kortroman av Joseph A. Davis och en samling Tusenvärldsinspirerade texter och bilder av läsare i åk 5-8. Vill du eller din klass vara med? Det finns tre olika sätt att tävla om en chans att bli utgiven författare eller illustratör: man kan rita en illustration, skriva en dikt eller låttext eller komma på idéer tillsammans med sin klass (se “regler” nedan). Alla bidrag måste vara inskickade senast 31 december 2023. Deltagare ska vara anmälda senast 1 oktober (se “anmälan” nedan för mer info).

Vinnarna kommer att få sina bidrag publicerade i antologin och kommer även att få egna exemplar av boken (skickas till skolan). Klassen som vinner grupptävlingen kommer att få boken och ett kostnadsfritt författarbesök av Joseph A. Davis som skrivit Kampen om Tusenvärld.

Författarens royalty för boken går till UNHCR:s arbete för att hjälpa människor på flykt. Tryck här för mer info om den förra antologin som gavs ut 2022.

REGLER

Individuell tävling #1: Skriva

Varje deltagare får skicka en dikt eller låttext på max 300 ord (eller max tre korta texter som sammanlagt blir max 300 ord) till skaparkrafter@gmail.com senast 31 december. Andra texttyper, t.ex. noveller (max 2500 ord) är också tillåtna.

Texterna ska handla om karaktärer, platser, föremål eller händelser från Tusenvärld. De får gärna vara skrivna ur en viss karaktärs perspektiv. I så fall ska karaktärens namn anges i mailet.

Bidrag bedöms utifrån följande kriterier:

* Texten är välskriven

* Författaren visar inlevelseförmåga

* Instruktionerna har följts 

Andra sorters texter, t.ex. noveller, recept, insändare till den paradisiska Akademins skoltidning osv får också skickas till tävlingen, men pga begränsat utrymme i boken kommer bara några få att väljas. Se dokumentet “Tävlingstips” (läraren får via mejl när klassen/eleven anmäls) för mer info om tillåtna texttyper.

Individuell tävling #2: Teckna

Varje deltagare får skicka max två svartvita illustrationer (jpg, png eller pdf, maxstorlek 3 MB per bild) med titel och kort beskrivning till skaparkrafter@gmail.com senast 31 december. Bilden ska passa ramen som används till illustrationerna i Kampen om Tusenvärld. (Ungefär; illustrationer som inte passar ramen exakt kan bli beskurna inför utgivning.)

Illustrationerna ska visa karaktärer, platser, föremål eller händelser från Tusenvärld.

Bidrag bedöms utifrån följande kriterier:

* Illustrationen gör intryck/väcker en känsla

* Illustrationen har en tydlig koppling till Tusenvärld

* Instruktionerna har följts

Grupptävling: Tänka

I Kampen om Tusenvärld har den unge prinsen Kasir förlorat sitt hem, domänen Sulallia. Människor har olika sätt att visa (eller dölja) sina känslor, och Kasir är inget undantag. Varje klass får skriva en lista med konkreta sätt som Kasirs känslor om sitt förlorade hem skulle kunna visa sig — både efter att domänen fallit till fördunklarna och ifall Sulallia skulle räddas och Kasir skulle få komma hem igen. Skriv gärna utifrån vem Kasir är och hur han agerar i böckerna. Bidrag skickas till skaparkrafter@gmail.com senast 31 december. De bästa svaren kommer att användas i en kortroman skriven av författaren till Tusenvärld-böckerna.

Bidrag bedöms utifrån följande kriterier:

* Klassen visar inlevelseförmåga

* Klassen visar förståelse för vem Kasir är och hur han fungerar

* Instruktionerna har följts

RESURSER

Under tävlingens gång erbjuds följande resurser för att hjälpa deltagarna att lära känna Tusenvärld och dess karaktärer:

Skolor får specialpris på klassuppsättningar av både Dunkelstjärnan och uppföljaren Spegelbilden (25 kr/bok för 10+ mjukband). Beställ klassuppsättning här. På samma sida kan man ladda ner lärarhandledning med diskussionsfrågor och aktivitetsförslag till både Dunkelstjärnan och Spegelbilden. Inbundna böcker, inklusive trean Skuggpenseln, går att beställa via samma sida för 40 kr/bok.

Lärare får beställa kostnadsfri pdf av Dunkelstjärnan här.

Lärare får beställa ett kostnadsfritt exemplar av Dunkelstjärnan eller någon annan bok i serien genom att skriva ett mail till skaparkrafter@gmail.com (begränsat antal; först till kvarn gäller). Varje anmäld klass får ett gratis exemplar av den förra antologin Skaparkrafter.

Ljudbok av Dunkelstjärnan finns att lyssna på här (Youtube): Kapitel 1-10, Kapitel 11-20, Kapitel 21-31

Hela serien Kampen om Tusenvärld finns att låna via de flesta biblioteken och att lyssna på hos alla stora streamingtjänster.

Vill man att författaren Joseph A. Davis ska komma till skolan och prata om kreativt skrivande hittar man information om författarbesök här.

ANMÄLAN

Anmälan är öppen från och med höstterminens första skoldag till och med 1 oktober 2023; texter och illustrationer tas emot till och med 31 december 2023.

Deltagare ska anmälas av sin lärare eller målsman.

Lärare som är intresserade av att delta med sina elever till hösten och som vill ta emot tävlingstips och andra kostnadsfria resurser kan göra en preliminär anmälan här.

Genom att skicka ett bidrag till tävlingen ger man Stevali barn rätten att genomföra lättare korrekturläsning/redigering och i digital och tryckt form publicera bidraget. Man får välja att vara anonym; i så fall måste det framgå i mailet.

Frågor? Skriv ett mail till skaparkrafter@gmail.com