Lärarresurser till Dunkelstjärnan

Här finns information om Dunkelstjärnan för dig som är lärare, tillsammans med resurser för klassrumsanvändning samt beställningslänkar.

“Vi jobbar för fullt med Dunkelstjärnan och eleverna fullkomligt älskar den. Jag kan enbart dela ut ett kapitel i taget, annars läser de bara på!” (Malin, lärare i åk 5)
“Dunkelstjärnan är superbra. Den har fått mina elever att vilja läsa. Vi har använt den som bänkbok och sedan har de diskuterat frågorna från lärarhandledningen i mindre grupper. Jag jobbar i ett mångkulturellt område och handlingen tilltalade dem.” (Marie, lärare i åk 6)

Sammanfattning:

Dunkelstjärnan är en fantasybok om flykt, kreativitet och vänskap som i första hand riktar sig till läsåldern 10-13. Huvudpersonen, en svensk 12-åring som heter Julia, blir tvungen att hjälpa den nya eleven i klassen, flyktingpojken Kasir. I början blir hon lätt frustrerad på Kasir och hans oförmåga att passa in eller prata ordentlig svenska. Sedan blir de jagade av levande skuggor och tvungna att fly till Tusenvärld, en magisk värld där konst blir levande och kreativitet fungerar som en magisk kraft. Där upptäcker Julia att Kasir är mer än bara en flykting — som en annan karaktär säger är ingen “bara en flykting” — Tusenvärld är hans hem, och hans förmåga att måla gör honom till en mäktig trollkarl där. Snart är det Kasir som måste hjälpa Julia navigera en ny kultur och ett nytt språk, och hon får en liten glimt av hur det var för honom i Sverige. Samtidigt upptäcker hon att hon har en egen kreativ förmåga som kan vara till hjälp för Kasirs folk.

Dunkelstjärnan är del 1 i Kampen om Tusenvärld, en planerad serie på fem böcker. Kapitlen är korta och läsare brukar beskriva boken som spännande, trovärdig och tankeväckande. Recensioner och mer information finns här.

Resurser:

Lärarhandledning med fokus på läsförståelse, empati och kreativt skrivande (riktar sig till åk 5-6 men kan fungera för åk 4-7 med lite anpassning).

Lärarhandledning till del 2: Spegelbilden.

Pdf med provkapitel

Beställningssida för PDF av hela boken (kostnadsfri, bara lärare!)

Ljudbok (Youtube): Kapitel 1-10, Kapitel 11-20, Kapitel 21-31

Läsäventyret: En läsutmaning som skickar eleven in i texten för att leta skatter och ut i världen för att vara kreativ. (Fungerar med valfri bok; längden är anpassningsbar om man skriver ut fler läsloggssidor. Läraren bestämmer om klassen ska få pris för en viss poängsumma.)

Läsäventyret (lästidsversion): Samma kreativa och aktiva läsutmaning, fast med fokus på lästid i minuter i stället för antal sidor.

Information om författarbesök finns här.

Den inbundna boken går att beställa via Adlibris och Bokus samt Läromedia.

Klassuppsättningar av både Dunkelstjärnan och uppföljarna Spegelbilden och Skuggpenseln går att beställa via Läromedia eller till specialpris via kontaktformuläret nedan. Priserna i kontaktformuläret gäller inbundna böcker. Vill man beställa mjukband av Dunkelstjärnan (25 kr/bok för 10+ böcker) får man skriva sin beställning under “övrig information”. Samma sak gäller den inbundna engelska översättningen The Darkenstar (40 kr/bok för 10+ böcker) och den inbundna antologin Skaparkrafter (80 kr/bok). Det går att kombinera böcker — till exempel räknas 5 exemplar av Dunkelstjärnan och 5 exemplar av Spegelbilden som “10+ böcker”.

*Prislista (gäller Dunkelstjärnan, uppföljaren Spegelbilden och blandade beställningar):

Enskilda böcker (inbundet) 1-9 st: 59 kr/bok plus postens frakt

Klassuppsättning 10+ st (inbundet): 40 kr/bok plus postens frakt

Klassuppsättning 10+ st (mjukband — gäller bara Dunkelstjärnan): 25 kr/bok plus postens frakt

Faktura skickas samtidigt som böckerna.

Frågor? Skriv ett mejl till trolyrien@gmail.com