Lärare

Här finns information om Markus av Trolyrien för dig som är lärare, tillsammans med resurser för klassrumsanvändning, beställningslänkar samt information om författarens klassrumsbesök.

Markus reviderad framsida

”Vi rekommenderar varmt denna bok till alla som gillar fantasy och äventyr.” (Läspedagogen)

Sammanfattning:

Markus av Trolyrien är ett humoristiskt fantasyäventyr som i första hand riktar
sig till läsåldern 10-15. Huvudpersonen, en svensk 15-åring som heter Markus, blir kidnappad från sin sjukhussäng i Karlstad till Valarien, en annan värld där man tror att han är den försvunne prins Albrak. I början vill han bara fly och ta sig hem, men under äventyrets gång utvecklar han medlidande för Valariens folk som utsätts för en invasion av skräckinjagande monster. Med hjälp av den legendariske kung Josuas talismaner besegrar han monstren, stänger portalen till deras värld och hjälper Valariens folk att hitta sin egentliga regent. Kapitlen är korta och slutar ofta i en cliffhanger, vilket gör att läsningen går snabbt och att många elever får ett sug efter att läsa eller höra mer.

Kulturmöten i boken:

Valarien är hem för flera folkslag med värderingar, seder och bruk som kan skilja sig drastiskt från det Markus är van vid hemifrån. En del av spänningen och humorn i boken uppstår ur hans möten med Valariens olika kulturer. Många läsare som har följt med Markus i dessa kulturmöten har reflekterat över hur viktigt det är att lyssna på andra och inte dra förhastade slutsatser, och hur vissa saker som vi tar för givet också kan upplevas som konstiga av andra.

Resurser:

Lärarhandledning med fokus på läs- och hörförståelse, kulturmöten och kreativt skrivande (riktar sig till åk 5-7 men kan fungera för åk 4-8 med lite anpassning).

PDF av del 1, som utgör de första 18 kapitlen och kan läsas som en fristående bok.

Beställningssida för PDF av hela boken (kostnadsfri, bara lärare!)

Ljudbok med diskussionsfrågor (Youtube; kapitel 1 i spellistan. Bläddra bland kapitlen här.)

Ordlista med personer, platser m.m. för hela serien (varning för spoilers).

Karta över Valarien, den magiska världen där boken utspelar sig.

Pocketutgåvan (samma reviderade text som PDF) går att beställa hos Adlibris och Bokus samt Läromedia.

Klassuppsättningar går att beställa via Läromedia eller till specialpris via kontaktformuläret nedan:

*Prislista:

Enskilda böcker 1-9 st: 59 kr/bok plus postens frakt

Klassuppsättning 10-40 st: 40 kr/bok plus postens frakt

Faktura skickas samtidigt som böckerna.

Recensioner och mer info om serien hittar du här.

Författarbesök

josephnudlar
Bild: Skaraborgs Allehanda

Är du intresserad av författarbesök?

Joseph A. Davis kommer gärna till ditt klassrum och håller i en skrivworkshop för dina elever. Olika versioner finns för åk 4-9, men syftet med samtliga workshops att ge eleverna verktyg för att kunna skriva egna berättelser. Skrivworkshopen är interaktiv och enligt många deltagare rolig, och den brukar bli särskilt uppskattad av elever med andra modersmål än svenska då författaren skriver på sitt andraspråk.

Efter ett besök i Skövde skrev en tjej i åk 4 följande: ”Vi tyckte att det var superkul när du var här och vi tyckte om när du lärde oss om hur man gör en bra berättelse med mycket fantasi.” En pojke i samma årskurs skrev: ”Jag tyckte att han var bra för att han berättade hur man skulle skriva på ett väldigt kul sätt… Han hjälpte oss att skriva bättre saker och jag känner faktiskt att jag skriver bättre efter hans besök.” Caroline som är rektor på Svärtagårdsskolan i Skövde skrev följande: ”Det som jag blev gladast över är att du fick i gång en del killar.” Här kan man se vad lärare och elever i Grums har att säga om skrivworkshopen: https://pedagogvarmland.se/artikel/fantasy-forfattare-gav-skrivtips

En vanlig föreläsning tar 55 minuter med skrivövningar och frågestund, men längden är anpassningsbar. Eleverna behöver ett ark papper och en penna, och bildspelet kräver tillgång till projektor samt en dator med Powerpoint. Kontakta Joseph för mer information.

Tryck på bilden nedan för att ta del av Josephs skrivskola, korta digitala författarbesök med fokus på kreativt skrivande (Youtube):

skrivskola1