Lärare

Här finns information om Markus av Trolyrien för dig som är lärare, tillsammans med resurser för klassrumsanvändning, distansundervisning och lite info om författarens klassrumsbesök.

Markus reviderad framsida

Diskussionsfrågor och förslag till skrivprojekt med fokus på läs- och hörförståelse, kulturmöten och kreativt skrivande hittar du i nedanstående lärarhandledning (klicka för att ladda ner kostnadsfri PDF):

Lärarhandledning Markus av Trolyrien

DISTANSUNDERVISNING: Klicka på bilden nedan för en spellista med ljudboken av del 1 (Youtube; reflektionsfrågor till varje kapitel finns i den filmens beskrivning.)

markusspellista

skrivskola1

Klicka på bilden ovan för min serie med digitala författarbesök och skrivtips, ”Josephs skrivskola”.

Texten till Del 1, som utgör de första 18 kapitlen i ettan och som kan läsas som en fristående bok, går att ladda ner och läsa gratis här (PDF):

Markus av Trolyrien Pocket Del 1

Hela serien finns också att låna via ditt närmaste bibliotek.

Liksom många fantasyserier handlar Markus av Trolyrien om ett antal platser, karaktärer och andra varelser med unika namn. En kortare ordlista som täcker namnen i del 1 finns i lärarhandledningen. En längre lista som täcker hela trilogin finns här (varning för spoilers).

En karta över Valarien, den magiska världen där böckerna utspelar sig, hittar du här.

Här hittar du mer information om serien, recensioner, beställningslänkar m.m.

Författarbesök

josephnudlar
Bild: Skaraborgs Allehanda

Är du intresserad av författarbesök?

Joseph A. Davis kommer gärna till ditt klassrum och håller i en skrivworkshop för dina elever. Det finns i olika versioner för åk 4-9, men syftet är alltid att ge eleverna verktyg för att kunna skriva egna berättelser. Skrivworkshopen är interaktiv och enligt många deltagare rolig, och den brukar bli särskilt uppskattad av elever med andra modersmål än svenska då författaren skriver på sitt andraspråk.

Efter ett besök i Skövde skrev en tjej i åk 4 följande: ”Vi tyckte att det var superkul när du var här och vi tyckte om när du lärde oss om hur man gör en bra berättelse med mycket fantasi.” En pojke i samma årskurs skrev: ”Jag tyckte att han var bra för att han berättade hur man skulle skriva på ett väldigt kul sätt… Han hjälpte oss att skriva bättre saker och jag känner faktiskt att jag skriver bättre efter hans besök.” Caroline som är rektor på Svärtagårdsskolan i Skövde skrev följande: ”Det som jag blev gladast över är att du fick i gång en del killar.” Här kan man se vad lärare och elever i Grums har att säga om skrivworkshopen: https://pedagogvarmland.se/artikel/fantasy-forfattare-gav-skrivtips

En vanlig föreläsning tar 55 minuter med skrivövningar och frågestund, men längden är anpassningsbar. Eleverna behöver ett ark papper och en penna, och bildspelet kräver tillgång till projektor samt en dator med Powerpoint. Kontakta Joseph för mer information.