Skrivtips

Vill du boka skrivworkshop på din skola? Kontakta Joseph här.

Tre steg till författarskap:

  1. Läs många bra böcker.
  2. Skriv ofta.
  3. Be om feedback.

Fler skrivtips:

  1. Om du behöver någonting att skriva om, gå en promenad. Använd dina sinnen. Vad ser du? Vad hör du? Vilka lukter känner du? Om du märker något ovanligt under promenadens gång, ställ frågor: “Varför har den mannen så bråttom?” “Vad är det för kött de grillar där i trädgården?” “Vad försöker den där jamande katten säga, och till vem?” Försök att svara på dina frågor, och låt fantasin flyga!
  2. Samla på idéer. Varje gång du kommer på någonting som skulle kunna fungera i en berättelse, skriv ner det i ett block. Det kan vara karaktärer, platser, händelser, föremål — vad som helst som du tycker skulle vara intressant att skriva om.
  3. Ett bra första steg för att skriva en berättelse är att skapa huvudpersonen. När du vet vem din huvudperson är, vad hon vill och om hon ska få som hon vill eller inte, då har du din berättelse. Sedan är det bara att lägga till lite detaljer: var och när händer allt? Vem ska hjälpa eller hindra huvudpersonen längs vägen till slutmålet? Osv.
  4. Handlingen ska fungera som en dominokedja: en händelse leder till nästa, som i sin tur leder till nästa. Om du vet hur du vill att berättelsen ska sluta, då får du fråga dig vad som måste hända för att komma dit. Ett tips är att skriva en lista med en kort mening om varje viktig händelse som absolut måste hända för att nå fram till slutet, i rätt ordning.
  5. När det är dags att skriva ditt första utkast, hitta ett skrivställe som är tyst och bekvämt, utan för många distraktioner. Att lägga bort mobilen kan hjälpa dig att fokusera och få flyt på dina tankar.
  6. Skriv ditt första utkast med hjärtat. När du har någonting att skriva, låt orden bara forsa fram, och stanna inte upp för att rätta till. När det har slutat forsa, då får du gå tillbaka och skriva ett andra utkast med hjärnan: rätta till stavning, snygga till meningar osv. Det kan vara bra att ta en paus emellan. Att låta en vän läsa ditt utkast och komma med synpunkter kan också hjälpa.
  7. Om du sätter dig för att skriva och får hjärnstopp, skriv ändå. Skriv något annat, kanske om vad du har gjort under dagen. Så småningom, när du har blivit fokuserad på att skriva, kan orden till din berättelse börja komma.

Skrivövningar:

Överlevnad (komma igång): Du är strandsatt på en öde ö, men du får ha med dig fem föremål från rummet där du befinner dig just nu. Vad tar du med dig, och hur kommer du att använda det?

Köp min penna (komma igång): Välj ett föremål du har nära till hands (till exempel en penna). Vad använder man det till? Hitta på fem nya sätt att använda föremålet, och skriv ner dem. (Till exempel kan två pennor användas som ätpinnar.) Ge ditt föremål ett nytt namn. Om du vill ha en extra utmaning, skriv en reklamtext där du försöker övertala någon att köpa föremålet.

Sagan om min dag (komma igång): Vad har du gjort idag? Skriv om din dag, men överdriv allt och lägg gärna till några påhittade detaljer. Ju knasigare desto bättre!

Omvänd dagbok (känslor/karaktärer): Skriv ett kort dagboksinlägg om hur du mår just nu, vad du har gjort idag, hur du har haft det på senaste tid osv. Ta sedan ett nytt blad och skriv ett påhittat namn. Skriv ett dagboksinlägg som denna påhittade person, med helt omvända känslor. Om du var glad, nu är du ledsen. Om du var arg, nu är du lugn. Skriv om vad som har hänt idag/på senaste tid som gör så att du känner dig så. Du kan hämta inspiration ur det första inlägget du skrev.

Personlighetstest (karaktärer): Ta ett personlighetstest. När du svarar på frågorna, svara inte som dig själv, utan som någon annan — kanske någon du känner, en historisk person eller en karaktär som du har skapat. När du inte vet hur de skulle svara, gissa. Skriv ner alla nya tankar du får.

Vad vill jag? (karaktärer/motivationer/handling): Läs en nyhetsartikel (eller ett stycke i en historiebok). Skriv ner namnen på alla inblandade personer. Bredvid varje persons namn, skriv en mening som säger vad den personen vill i situationen. Då får du bestämma om personen ifråga ska få som hon vill eller inte genom att skriva “ja” eller “nej”. Vill du ha en extra utmaning kan du skriva en påhittad fortsättning på artikeln. Välj en av personerna och skriv vad som händer sedan och hur hon får som hon vill (eller inte).

Som tur var/tyvärr (handling/vändningar): Hitta på en karaktär och skriv namnet. Skriv sedan en mening som börjar med “som tur var” och som beskriver något gott som händer din nya karaktär. Sedan får du skriva en ny mening som börjar med ordet “tyvärr”. I den meningen ska någonting ont hända din karaktär. Växla mellan “som tur var” och “tyvärr” minst fem gånger. Varje händelse måste vara direkt kopplad till händelsen innan. Till exempel: “Som tur var fick Timmy en glass. Tyvärr upptäckte han för sent att det var jordgubb, och han fick en allergisk reaktion. Som tur var råkade en läkare komma förbi med medicinen han behövde. Tyvärr krävde läkaren Timmys skor som betalning… osv.” (Denna övning kan göras ensam eller ihop med en partner.)

Superkort berättelse (karaktärer/handling/skrivkänsla): Den här övningen kan fungera bra i par. Hitta på en karaktär och skriv tre meningar som säger 1) vem hon är, 2) vad hon vill och 3) ett hinder som gör det svårt för henne att få som hon vill. Skriv sedan max tre meningar som beskriver hur din karaktär lyckas (eller misslyckas). Arbetar du med en partner kan ni byta och skriva slutet på varandras berättelser.

Var är jag? (miljöbeskrivningar): Var är du just nu? Skriv ner så många detaljer du kan om platsen — det du ser, det du hör,det du känner, om du smakar något, alla lukter du känner osv. När du har skrivit minst tio detaljer, stryk under de fem som du tycker skulle vara viktigast att skriva om ifall du skulle göra din omgivning till en scen i en bok.

Det kändes! (skrivkänsla): Läs ett kapitel i en bra bok (det ska man göra hela tiden om man vill bli bra på att skriva). När du har läst ut kapitlet, skriv ner det som gjorde starkaste intryck på dig. Vad var den mest spännande händelsen i kapitlet? Vad var den bästa repliken? Var det någonting särskilt roligt eller sorgligt som hände? Läste du någon särskilt vacker miljöbeskrivning? Skriv ner allt som var särskilt bra i kapitlet.