Intervju med Morten Ravnbö

I januari 2018 fick jag göra en webbintervju med grafisk formgivare Morten Ravnbö som har gjort omslagen till Markus av Trolyrien-serien. Det var roligt att lära känna honom bättre och få se mer av hans konst. Fler bilder finns nedan. Besök gärna Mortens hemsida ravnbo.com för mer om honom och hans arbete.

verarnasdrottningomslag

Illustration: Morten Ravnbø ©

JD:  Vem är du?

MR:  Ja, vem är jag egentligen… Kan ju tolkas som en djup och filosofisk fråga. Men ser man det lite mer ytligt så är jag en grafisk formgivare från Norge, som hittade svensk fru, flyttade ner till hennes hemtrakter i Karlskrona och startade eget inom grafisk design (och illustration). Har nu haft i gång mitt lilla bolag i snart 12 år.

JD:  Hur skulle du beskriva din konst?

MR:  Jag jobbar mest med vanlig grafisk design i det dagliga, jag gör layout, böcker, loggor, magasiner och olika informationsmatriell, och lite webbdesign, men i bland får jag också tillfälle att göra illustrationer. Jag har gjort illustrationer i väldigt många olika stiler och tekniker genom åren. Testar ut saker. Från tuschade serier till collager och akrylmålerier. Nu på dom sista omslagen har jag gjort nästan allt på datorn, med fotounderlag som jag mixtrar i hop och målar ovanpå med ritplatta. Det har varit kul, men också en process. Man blir duktigare när man övar sig.

JD:  Vad tycker du om omslaget du har gjort till Verarnas drottning?

MR:  Jag tycker faktisk det är en av dom bättre omslagsillustrationerna jag gjort på senare år. Tycker den fångar känslan bra. Det blev en bättre och mer «intim» komposition än första Markusboken. Kommer lite närmare på. Vet inte om jag lyckades 100% med staden, det var svårt att hitta ett bra sätt att visualisera en stad byggt av färgat glas utan att det såg plastigt ut. I ett tidigare skede var den mer dämpad i färgen och mer detaljrik, den såg då mycket större ut. Men det «tappade» jag lite på vägen mot en mer färgglad och glas-liknande stad, tyvärr.

JD:  Har du läst Markus av Trolyrien-böckerna?

MR:  Ja, jag läste «ettan» innan den kom ut, som en del av förberedelserna till att illustrera omslaget. Spännande berättelse med bra driv. Kommer i håg att jag tyckte det var lite förvirrande i början, vem och vad som var vad. Men huvudkaraktären Markus var ju lite förvirrad själv också så det passade nog på så vis bra. Verarnas drottning läste jag alldeles nyligen, det var häftigt. Jag blev ganske uppslukat av den, tycker det var länge sedan sist jag «sträckläste» någonting. Det var mer intressant att läsa boken än att se klart Stranger things på Netflix…  😉

JD:  Vilket av dina verk är du mest stolt över?

MR:  Oj, det var svårt. Men det måste nog vara en tavla jag gjorde som jag kallar Incommunicado. Det skildrar en dröm jag hade, där Jesus hang på korset, men inuti en svävande telefonkiosk, i en gata typ en fiskarlandsby i Bretagne, och människorna på gatan låg och tilbad honom under. Mycket konstigt dröm. Men en stark bild blev det. Jag gjorde annars några illustrationer til Norska utenriksdepartementets årsrapport om mänskliga rättigheter en gång, det var ju också lite «stort» på något vis.

JD:  Vad har du för inspirationskällor?

MR:  Oj.. ja det är nog mest olika saker jag ser på nätet numera. Och allt möjligt runt i kring. Gillar slitna saker från vardagen. En engelsk illustratör/formgivare som jag har gillat mycket tidigare, är Dave McKean. Han är helt otroligt duktig både på att rita och att formge och fota. Och blandar i hop allt på ett fantastisk sätt. Jag gillar när tekniker och genrer blandas. Allt från Dada och framåt. När jag studerade skrev jag min diplomuppsats om Dekonstruktivism. En trend/riktning inom design med kaliforniska David Carson som den stora stjärnan. Det var ju på 90-talet detta. Konstigt nog fick jag tillfället att vara med på en workshop och hälsa på honom här i lilla Karlskrona (!) för några år sedan. Det var en märklig upplevelse att sitta på bryggkanten och äta lunch tillsammans med en sådan guru (och med studenter från skolan Hyper Island som arrangerade workshopen).

JD:  Har du några råd till blivande konstnärer?

MR:  Framförallt: Arbeta på. Det handlar inte bara om talang, men också mycket om vilja. Rita mycket, prova på nya saker, experimentera, var nyfiken och lekfull. Det kan vara svårt att leva av konst, men det är inte omöjligt.

 

Ett stort tack till Morten Ravbö för intervjun! Här kan du se lite mer av hans konst: Portfolio_IllustrasjonMag.indd